"Istoria este cea dintai carte a unei natii." - Nicolae Balcescu
Ti-ai pus vreodata intrebarea daca afirmatia lui Nicolae Balcescu se aplica si in sfera culinara?
Ei bine, Da, se aplica.
Dupa cum si celebrul bucatar, Anthony Bourdain (RIP), repeta de nenumarate ori in aparitiile sale televizate legate de gastronomie ca, pentru a cunoaste un popor trebuie sa-i gusti bucatele, tot asa si FindaTable considera ca inainte de a-ti forma o parere despre un popor trebuie sa-i cunosti trecutul si sa-i incerci preparatele culinare.
Cand vine vorba despre poporul roman, toata lumea stie ca este considerat foarte primitor si gata sa-ti ofere experiente unice si de neuitat.
Fiecare zona a tarii isi are specificul sau atat istoric cat si culinar, fapt care contribuie la frumusetea tarii prin diversitate si particularitate, aspect remarcat si in preparatele specifice fiecarei zone.
Ardealul
Fiind inconjurat de munti, Ardealul din strabuni a dezvoltat mestesugul cresterii oilor, fapt transpus in bucatarie fie printr-un bulz cu branza de burduf si smantana, fie printr-un drob de miel fraged si rumenit la cuptor.
Daca te opresti cu gandul putin asupra istoriei, intelegi ca Ardealul imbina armonios influentele unguresti cu bucatele traditionale romanesti, unde cimbrul, chimenul si paprika reprezinta ingredientele de baza pentru cele mai reprezentative preparate ale zonei, cum ar fi sarmalele si Gulyasul, care intotdeauna merg foarte bine cu un paharel de palinca.
Cum in fiecare gospodarie din Ardeal, prezenta smantanii si a branzei proaspete, e nelipsita, face ca zamele si ciorbele cu legume proaspete, preparate cu mult gust si daruire, sa te faca sa te simti ca in copilarie.
Un alt preparat specific zonei, ca doar ardeleanului i s-a dus vestea ca e mare gospodar, este ciolanul de porc, care, in zi de sarbatoare, iti va rasfata papilele gustative in cel mai autentic mod.
Si cum o masa copioasa se incheie cu un desert pe masura, la masa ardeleanului ai din ce alege: gombotii cu prune sau placintele subtiri coapte pe vatra, ori cele codrenesti sau crete, ori papanasii fierti cu branza proaspata de vaci, sunt doar cateva dintre deliciile locului.
Si daca zona inca nu te-a convins (putin probabil), iti mai spunem doar atat: asezarea geografica si clima propice vitei de vie, fac ca podgoriile zonei sa fie recunoscute pentru vinurile lor albe atat in tara cat si peste hotare.
Moldova
Trecand Carpatii, Moldova te intampina, cum stie ea mai bine, vesela, ca doar Stefan cel Mare a lasat, cu sute de ani in urma, o comoara inestimabila si materializata prin podgoriile intinse si pline de savoare pe dealurile insorite ale ei.
La capitolul mancare, influentele ucrainene si rusesti si-au facut simtita prezenta prin borsul si pelmenii (paste fainoase umplute cu diverse tipuri de carne) atat de populari si indragiti.
Borsul moldovenesc este unul dintre ingredientele destul de mult folosite pentru ciorbele specifice locului. O delicatesa foarte cunoscuta in zona este, tochitura moldoveneasca cu mamaliguta, gata sa te uimeasca prin cromatica si gust.
In Moldova, daca dupa o masa plina de savoare, nu ai incercat, Poalele in Brau, aproape ca ai putea spune ca masa servita este incompleta.
Dobrogea
Coborand mai la sud, ajungi in zona piscicola a Romaniei, unde isi face aparitia: ciorba de peste, mamaliga cu peste in saramura sau renumitul peste la gratar cu mujdei de usturoi.
Daca tot suntem la capitolul gratar din meniu, ajungem in mahalalele Bucurestilor unde si-au facut aparitia celebrii mitetei cu mustar, preparat de altfel atat de indragit incat a ajuns sa fie nelipsit de la nicio iesire cu prietenii la iarba verde.
Dintre mancarurile macedonesti care se pot savura in zona de sud a tarii sunt, Piperchile targasite, care pe langa faptul ca arata foarte bine, iti vor lasa si gura apa.
Banatul
Bucataria banateana a fost puternic influentata de cea austro-ungara, dar, si de cea greceasca, italieneasca, sarba sau franceza.
Cu un gust similar burgerului american, dar totusi cu o identitate specifica atat prin gust, cat si prin forma, imprumutata de la sarbi, plescavita si-a gasit loc pe mesele banatenilor alaturi de preparatele specifice romanesti.
Localnicii se mandresc cu: zupa aurie de pasare cu morcov si taitei subtirei de casa, papricasul, fasolea batuta cu cimbrisor, crumpii cu galuste, sarmalele sau taschelele cu diferite umpluturi, care sunt doar cateva dintre preparatele traditionale ale locului, ca doar banateanului ii place sa manance mult si bine.
Taiteii ii vei intalni nu numai in preparatele culinare de baza, ci si in deserturi. Cel mai cunoscut desert in zona de vest a tarii este, Varga Beles, o budinca din taitei de casa cu branza de vaci si stafide, care daca n-ai degustat-o pana acum, iti va desfata simturile in cel mai neasteptat si placut mod.
Poporul roman, a inteles si cand vine vorba de mancare, ca o deschidere la influentele culinare ale popoarelor vecine, nu are decat sa fie benefica pentru el, facand ca bucataria culinara romaneasca sa fie una mai diversa si mai bogata.
Indiferent de zona pe care te-ai hotarat sa o descoperi, FindATable iti doreste: Pofta buna!