Intotdeauna ti s-a parut fascinant sa poti sa descoperi o zona geografica prin restaurantele ei reprezentative. Nu numai mancarea preparata cu grija si pasiune dupa diversele retete, in functie de influentele culinare ale locului, cu ingrediente proaspete si atent combinate, te poate introduce in cotidianul caracteristic zonei, ci si ospitalitatea restaurantului, sau designul interior, ori arhitectura amplasamentului localului. Faptul ca acesti factori, au un cuvant greu si important de spus in prezentarea vietii din diversele colturi ale tarii, transpunandu-te in povestea fiecarui local/ restaurant, spusa cu grai specific si mult suflet tocmai pentru a fi descoperita si apreciata de tine, ti-a trezit interesul si atentia atunci cand vine vorba de a vizita locuri noi sau de a le redescoperi pe cele deja stiute si apropiate sufletului tau.
Parca fiecare descoperire iti certifica inca o data, faptul ca toate aceste elemente sunt niste adevarati mesageri ai zonei geografice respective, si fac ca un mic dejun, sau un pranz, ori o cina servita sa fie nu numai o experienta culinara pentru tine, ci si o lectie de cultura predata cu sinceritate de cei mai buni pedagogi ai gustului si frumosului: de la bucatari si ospatari, pana chiar la designeri si arhitecti, si nu oricum, ci in cel mai real si palpabil mod, acela in care totul este demonstrat prin: gustul mancarii servite, ambientul primitor, servirea impecabila sau arhitectura impunatoare. Toate aceste trairi si reconfirmari te bucura, mai ales pentru faptul ca, a fi calator in Romania, indiferent ca esti de-al locului sau de pe alte meleaguri, iti da un sentiment de recunostinta ca acest neam romanesc a inteles ca, in ciuda traiului, de cele mai multe ori, mai greu ca peste hotare, e important sa-ti pastrezi sufletul curat si plin de bunatate.
Indiferent de zona geografica a tarii aleasa pentru a fi descoperita, fiecare isi are unicitatea, frumusetea si gustul inconfundabil al bucatelor... si stii de ce? Pentru ca la noi in tara, mai mult de jumatate din suprafata totala a tarii, o reprezinta cea agricola. Asta ajuta Romania nu numai sa se autosustina din punct de vedere al ingredientelor, folosite in alimentatie, ci si sa foloseasca ingrediente de calitate, sanatoase si pline de savoare, dat fiind faptul ca gradul de tehnologizare al acestui sector este unul destul de mic, comparativ cu cel al tarilor dezvoltate.
Pentru a ne bucura impreuna, de momente unice si greu de egalat, echipa, FindaTable, ti-a pregatit surprize frumoase, pentru inceput in 8 orase ale tarii: Timisoara, Targu Mures, Sibiu, Iasi, Constanta, Cluj-Napoca, Bucuresti si Brasov, urmand ca impreuna sa mai descoperim treptat cate un alt oras din cele 320 ale frumoasei noastre tari, Romania.
TIMISOARA
Orasul Timisoara, considerat si capitala Banatului, te impresioneaza nu numai cu cladirile sale impunatoare cu arhitectura veche, dar atat de bine pastrata peste ani, ci si cu mesele imbelsugate, ca doar "Banatu-i fruncea".
TARGU MURES
Renumit pentru instrumentele muzicale cu care a inveselit atat intreaga tara, cat si alte cateva tari de dincolo de granita, Targu Mures nu te poate intampina altfel, decat vesel si cu inima deschisa. Si cum romanului ii place sa se veseleasca la un pahar si o mancare pe cinste, nici pe partea culinara Targu Mures nu se lasa pagubas.
SIBIU
Cunoscut si cautat de straini pentru numarul mare de vorbitori de limba germana, datorita colonizarii sasilor in Transilvania, Sibiul se remarca atat pentru dezvoltarea economica din ultimii ani, cat si pentru faptul ca Paltinisul sau Lacul Balea (doar cateva dintre atractiile turistice ale zonei) se gasesc la mica distanta de el. Cat despre mancare, zama de crechita si tapsele, sunt mandria Sibiului si trebuie sa le incerci si tu.
IASI
Orasul Iasi, ramas in mintea romanilor: capitala Moldovei, te va bucura cu dulcele grai moldovenesc, Teiul lui Eminescu din Parcul Copou, Palatul Culturii si multe alte surprize placute, care asteapta nerabdatoare sa le descoperi. La capitolul mancare, o tochitura moldoveneasca, sau tocineii casei, ori niste poale-n brau sunt tot ce ai putea sa-ti doresti.
CONSTANTA
Portul Constanta ocupa, ca marime locul 4, in Europa si este cel mai vechi oras atestat pe teritoriul tarii noastre. Faptul ca este oras port, mancarea traditionala, avand ca baza pestele, este la mare cautare printre turisti si localnici.
CLUJ-NAPOCA
Situat in centrul Transilvaniei, Cluj-Napoca este al doilea oras ca numar de locuitori din tara. Fiind un puternic centru de afaceri, academic, cultural etc., Cluj-Napoca este foarte ravnit nu doar de romani, cat si de straini, atunci cand vine vorba de investitii. La capitolul gastronomie, kurtos kalacs sau gombotii cu prune sunt vedetele orasului.
BUCURESTI
Orasul Bucuresti este si Capitala de tara. Aproape ca orice alta capitala de tara, se remarca atat prin numarul mare de locuitori, cat si prin economia prospera. Cum toate acestea sunt elemente de interes pentru nationalitatile vecine, Bucurestiul se bucura de o populatie in crestere de la un an la altul. Si pentru ca acest lucru are influente benefice si pe partea de servicii culinare, capitala tarii se evidentiaza si printr-o varietate semnificativa de restaurante cu specific international.
BRASOV
Brasovul este considerat de multa lume, cel mai frumos oras din tara, iar faptul ca se afla la scurta distanta de statiuni de iarna precum: Poiana Brasov, Predeal sau Sinaia, l-a facut sa fie pe lista multor turisti de-alungul timpului. Fiind o zona de interes turistic, mancarea trebuie sa fie si ea la inaltime, iar clatitele brasovene, tochitura brasoveana, sau bulzul sunt doar cateva dintre delicatesele culinare ale orasului.
Speram ca, FindaTable, sa-ti fi starnit interesul de a descoperi mai mult din ce inseamna cu adevarat, Romania, si chiar sa fie prietenul tau de incredere atunci cand vine vorba de experiente frumoase atat culinare, cat si culturale in frumoasa noastra tara.
Prietenii tai,
Echipa FindaTable